Bemutatkozó

A BudapestRide egy bármikor teljesíthető, önellátó, kerékpáros túra, teljesítménytúra, és verseny Budapest határában. A teljesítést GPS-szel és mobilinternet eléréssel rendelkező okostelefonnal lehet igazolni. A BudapestRide sajátossága, hogy bármelyik ellenőrzőpontról kezdhető, az útvonal nem végig kerékpárúton halad, továbbá a különböző teljesítési módokhoz tartozó szűkös szintidőkkel mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kihívást.

Útvonal

A BudapestRide a Budapest határán próbál a város körül körbevezetni amennyire lehet. A teljesítéshez a hatályos jogszabályok betartása mellett, tetszőleges útvonalon, ám sorrendben kell bejelentkezni az ellenőrzőpontokon. A pontok sorrendje óramutató járásával megegyező menetirány szerint történik. Kezdeni bármelyik pontról lehet az útvonalat. A közzétett és hivatalos (de nem kötelező) útvonal (gpx letöltés) a rendezők által ismert leggyorsabban teljesíthető útvonalat jelöli, mely hozzávetőlegesen,123 km és 780 méter pozitív szintemelkedést tartalmaz. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a hivatalos útvonalat (beleértve az ellenőrzőpontokat is) bármikor módosítsák.

Nevezés, rajtolás és teljesítés

A nevezés és az indulás díjmentes a Rókás körön. Először nevezni kell. Ehhez az indulónak a budapestride.hu weboldalon be kell jelentkeznie és a NEVEZÉS menüponton belül az indulási szándékot jeleznie (teljesítési móddal, időponttal és indulási ellenőrzőponttal). A tervezett időpont megadásának nincs jelentősége, az csupán a szervezők segítségére szolgál. A nevezés menüben az induló mindaddig módosíthatja az indulás részleteit, amíg el nem rajtolt, rajtolni pedig kizárólag a megadott indulási ponton enged a rendszer. Nevezés után a TÚRA INDÍTÁSA menüpontban a felhasználó már ellenőrizheti is, hogy a telefonja helyesen van-e beállítva. Amennyiben be van jelentkezve az oldalon és van függő nevezése, a telefon kiírja a kiindulási pont távolságát és irányát légvonalban. Az itt megjelenő FRISSÍTÉS gomb megnyomásával mindig megkapjuk a következő pont légvonalban mért távolságát és irányát. Ahogy az induló a megadott indulási ellenőrzőpont GPS által mért 100 méteres körzetén belülre ér, megjelenik egy START gomb is (addig nem lehet véletlenül sem elrajtolni). A start gombot megnyomva a rendszer ellenőrzi az induló pozícióját, majd sikeres hitelesítés után a következő pont távolságát és irányát mutatja légvonalban. A következő ellenőrzőponton sikeres bejelentkezést hajthatunk végre, amennyiben a pont GPS által mért 100 méteres körzetén belül vagyunk és megnyomjuk a FRISSÍTÉS gombot. Amennyiben nem lennénk a megfelelő helyen, a telefon kiírja az ellenőrzőponttól mért távolságot. A sikeres pontérintésről minden esetben üzenetet kapunk. Ez a folyamat ugyanúgy ismétlődik minden ponton. A pontok között a frissítés gomb megnyomásával a következő pontra vonatkozó távolság- és irány adatok is frissülnek mindig, ezzel segítve a pontok megtalálását. A rajtolásról és a bejelentkezésről videós segédlet is elérhető. Minden regisztrált teljesítő ki tudja próbálni a pontérintést egy általa megadott ponttal a PRÓBA oldalon. Technikai segítségnyújtás: 

Női szintidők:
– túrázó:
– teljesítménytúrázó:
– verseny:

Férfi szintidők:
– túrázó:
– teljesítménytúrázó:
– terepfutó:

Sikeres teljesítésnek számít, ha az induló megfelelő sorrendben haladva, mindegyik ellenőrzőpontot legalább 100 méterre megközelítette, ott érvényes bejelentkezést hajtott végre és szintidőn belül körbeért. Ebből következik, hogy a kiindulási ponton kétszer is be kell jelentkezni – egyszer induláskor, egyszer célba éréskor. Szintidőn túli teljesítés esetén az induló nem kerül értékelésre másik kategóriában. Ugyanígy nem lehet gyorsabb kategóriába se kerülni. Sikertelen és szintidőn túli teljesítések esetében éremigénylése nincs lehetőség.

A szervezők fenntartják a jogot a teljesítések eredményének felülbírálására (pl. technikai hiba, csalás gyanúja esetén). A felülbírálásokról minden esetben részletes nyilatkozatot adunk közre a hivatalos Facebook oldalon.

Díjazás

Éremvásárlásra a teljesítést követő 7 napon belül van lehetőség.